Ugens anbefaling: Syv flygtninges fortællinger om krig, flugt og håb

Mens mange er taget på efterårsferie, drager jeg på torsdag mod Gellerupparken i Aarhus for at have en samtale med den prisbelønnede forfatter Carsten Jensen.

Her skal vi tale om de problemstillinger, tanker og følelser, der er forbundet med at flygte fra krig og ankomme til et nyt og fremmed land.

Samtalen finder sted i forlængelse af forestillingen HVAD LAVER DE HER?, som er teatret C:NTACTs nyeste turnéforestilling. Den tager udgangspunkt i en række menneskers stærke, personlige fortællinger om livet som flygtning.

I forestillingen kan man blandt andet møde Ammar, der er topscorer i Hundested Boldklub, og som er flygtet fra krig og ødelæggelse i Syrien. Han er én ud af i alt syv skæbner, der fortæller om, hvorfor de er flygtet, hvilke tanker, der går igennem hovedet, når man sidder i en overfyldt gummibåd på tværs over Middelhavet, og hvad man laver som nytilkommende i et land, man aldrig har været i.

Vi tvinges til at tage stilling

Forestillingen tager fat i dybt relevante og aktuelle problemstillinger og sætter ansigt på de mange historier, der fylder i aviserne, tv-udsendelserne og de sociale medier.

Med en forestilling som denne skal vi som publikum pludselig forholde os til andre menneskers ubegribelige historier og tage stilling til os selv, vores samfund og vores medmennesker.

Derfor vil jeg varmt anbefale at komme til Aarhus torsdag den 20. oktober og se forestillingen HVAD LAVER DE HER? med efterfølgende samtale med Carsten Jensen.

Ny multietnisk folkekultur i Gellerup

Forestillingen præsenteres i forbindelse med, at Aarhus bliver Europæisk Kulturhovedstad i 2017, og som en del af det ambitiøse og spændende udviklingsprojekt, Helhedsplan Gellerup.

HVAD LAVER DE HER? er en del af EUTOPIA 2017, der er et kulturelt projekt, som ønsker at gøre Gellerup og Aarhus til centrum for en ny multietnisk folkekultur, hvor inklusion, mangfoldighed og forandring er i fokus. Dette gøres gennem forskellige kulturelle initiativer som teater, musik, dans, sport og samtaler.

Projektet EUTOPIA 2017 startede dette efterår med trilogien TRO, HÅB OG LIDENSKAB, hvor forestillingen HVAD LAVER DE HER? er anden del af trilogien med temaet HÅB.

EUTOPIA fortsætter frem til 2017, hvor det kulminerer i en fem dage lang international festival. Her skabes en ny by – EUTOPIA BY – som består af et torv, en agora, teatre, mødesteder, spisesteder og meget mere.

”Eutopia” stammer fra græsk og betyder ”et smukt og dejligt sted”, og netop dette er tiltrængt i verden som vores, hvor krig og terror er blevet en fast del af mange menneskers hverdag.