Talenter er morgendagens stjerner

2015-03-21_Talenter-er-morgendagens-stjerner.jpg

Det etablerede skal blive bedre til at tage imod anderledes tænkende, mener ekspert i kultur og kommunikation. Og det er ikke nok at råbe “innovation”.

For Christian Have, indehaver af Have Kommunikation, er kreative mennesker helt afgørende for Danmarks fremtid:

– Talenter er virkelig, virkelig vigtige. De er morgendagens stjerner og opfindere.

Kommunikationseksperten, der er forfatter til bøger som “Synlighed er eksistens 3.0 – kunsten og kulturens kommunikation i den digitale tidsalder”, glæder sig over de gode eksempler. For eksempel Dansk Talentakademi i Holstebro med fem kreative linjer og planer om campus, så der bliver skabt et miljø, hvor eleverne kan samarbejde på tværs:

– Det er ekstremt spændende og visionært, mener Christian Have.

Han advarer dog mod at tro, at man når i mål med talentudvikling ved blot at skabe muligheder og så ellers sige “innovation” tilstrækkelig mange gange:

– De etablerede institutioner, der skal modtage talenterne, skal blive bedre til at komme med input, så der bliver en udveksling. Der skal være en dialog, og det skal være konkret og relevant. Der skal være et behov og en forståelse, og det skal give mening.

Svært at styre talent

At fremelske talent er ikke nødvendigvis nemt, erkender manden, som holder foredrag om alt fra oplevelsesøkonomi til celebritykultur:

– Jo mere formalistiske, vi bliver … Jo mere det kører på evaluering og dokumentation, jo dårligere vil vi blive til at opfange de talenter, der bryder de rammer. Talent er svært styrbart, og der skal være plads til, at vi ikke ligner hinanden alle sammen – uden at det bliver anarki.

I Esbjerg beklager Marie-Louise Exner, at statsstøtten til de billedkunstneriske grundkurser er sparet væk, så det nu koster cirka 3000 kroner om året at gå der. Et alternativ er højskoleophold, som koster noget mere, og fire af de fem linjer på talentakademiet i Holstebro har for eksempel også egenbetaling.

Viborg har succes med at udvikle små firmaer inden for animation og bevise, at der i sidste ende kan være penge i at tro på talent. Her er Arsenalet – en klynge af virksomheder – udsprunget af The Animation Workshop.

Christian Have ser det som et strålende eksempel på, hvordan en kreativ uddannelsesinstitution bliver et led i en fødekæde og skaber værdi:

- Og lige pludselig vil Apple også ligge i Viborg.

Uddrag fra artikel bragt i JydskeVestkysten, den 21. marts 2015.