Fra Japan til Djursland: Murakami besøger Sostrup Slot

Murakami og Kronprinsesse Mary i Odense. Foto: Jacob Keinicke

Denne uge startede jeg på det smukke Sostrup Slot på Djursland, hvor den verdenskendte japanske forfatter Haruki Murakami var på besøg. Det var han i forbindelse med, at han i søndags (den 30. Oktober) modtog den prestigefyldte pris Hans Christian Andersen Literature Award 2016 i Odense.

Prisen er en hyldest til forfattere fra hele verden, hvis forfatterskab enten har genremæssige eller fortællerkunstneriske ligheder med H. C. Andersens virke og forfatterskab. Haruki Murakami forbinder gennem sine fortællinger eventyr med virkelighed – netop som H.C Andersen også gjorde.

Med prisen slutter Haruki Murakami sig til rækken af verdensberømte forfattere, der tidligere har modtaget prisen:  Sir Salman Rushdie, Isabel Allende, J.K. Rowling og Paulo Coelho.

Murakami fremhævede ”Skyggen”

Det var en fin dag i Odense, hvor Murakami viste sin ydmyge, utroligt behagelige, vidende og inspirerende person. I sin takketale fremhævede han H.C. Andersens eventyr "Skyggen", som efter min mening også er et af H. C. Andersens bedste og mest dybe fortællinger.

Prisoverrækkelsen stod i musikkens og kunstens tegn fint ledet igennem af skuespilleren Ellen Hillingsø. Det blev en god dag for Odense by, H.C Andersen, priskomiteen og Murakami, og vi fik vi sendt Kronprinsesse Mary af sted med de bedste ønsker for hendes mand – ikke mere trampolinspring til ham…

Sostrup Slot som kulturelt mødested

Da Murakami efterfølgende besøgte Sostrup Slot, var det en uforglemmelig oplevelse, der var i vente. Først bød det 400 år gamle slot på intim middag med kandelabre og en udsøgt menu med ligeså udsøgte vine. Værten og ejeren af Sostrup Slot Kirsten Bundgaard Swift havde lavet en aften som Murakami sammenlignede med et sandt H.C Andersen eventyr.

Sostrup Slot var indtil 2013 et kloster beboet af katolske nonner, men i 2014 overtog dansk-amerikaneren Kirsten Bundgaard Swift stedet og har udviklet det til et kulturelt, holistisk mødested. Sostrup Slot vil femover med dets mange kulturelle arrangementer og oplevelser året rundt være med til at løfte det danske kulturliv.

Sostrup Slot er beviset på, at kunsten og kulturen kan leve overalt – også i nye, anderledes omgivelser end de traditionelle. På Sostrup Slot kan man opleve alt fra udstillinger, retræter og foredrag til dans, musik og teater. Jeg vil anbefale alle, der ikke har været på Sostrup Slot, at tage dertil og opleve nogle af deres mange, kulturelle arrangementer i den kommende tid.