Artikel om Skivemødet: Hvad ville Blachman gøre, hvis han var borgmester i Skive?

Af Merete Just, Skive Folkeblad

- Vi kaster os allesammen ud fra syv meter-vippen og håber, at der er vand i bassinet!

Sådan siger Christian Have, der er manden bag det firma, der har udviklet opskriften på Skivemødet - Have Kommunikation.

Fredag den 18. maj står han for at »moderere« - holde debatten på sporet - når en lang række kendte danskere taler om, hvordan man opnår et Danmark i balance.

Hans hår er i dag kortere end dengang for 40 år siden, da hele Danmark lærte ham at kende som trommeslager i Mabel, der dundrede sig ind i nationens bevidsthed med nummeret »Boom Boom«.

En stor glæde

Slagfærdig er han stadig - og Christian Have er begejstret ved tanken om de samtaler, han skal have med kendte danskere på Jeppe Aakjærs Jenle i Østsalling.

- Det er et stort privilegium og en stor glæde for mig, men det er også kun til Skivemødets absolutte fordel, at demokratiske samtaler om et Danmark, der kan komme i bedre balance med sig selv, kan foregå netop på Jenle, fastslår Christian Have.

Han er ikke i tvivl om, at der vil komme mange svar - nogle mere brugbare end andre - og helt overordnet set mener Christian Have, at vi som danskere skal blive bedre til at forstå hinanden.

Og er der noget, der bringer danskerne sammen for den korte stund, de har sat hinanden stævne, er det en sang.

- Det er et godt afsæt for snak. Jeg har bedt gæsterne vælge en sang, som vi skal synge. Det må gerne være en sang af Aakjær, men det er ikke afgørende. Det afgørende er, at gæsten forklarer, hvorfor den symboliserer et Danmark i balance, forklarer Christian Have.

Mange svar

For publikum bliver det spændende at høre, hvilke budprominente politikere og kulturpersonligheder har på,hvad de ville gøre for at sikre sammenhæng mellem by og land - med udgangspunkt i Skive-egnen.

- Egnen har taget initiativet. Erhvervs- og kulturfolk har erkendt, at de ikke bare kan vente på politikerne. De har selv et ansvar for, hvordan egnen udvikler sig, og arrangørerne har taget opgaven på sig. Der vil komme mange svar, og jeg skal sikre den røde tråd. Men svarene vil bliver mange - og de vil blive overraskende, inspirerende og især vidt forskellige. Hvad ville for eksempel Thomas Blachman mon gøre som det første, hvis han fik Skives borgmesterkæde på?, spørger Christian Have.

Det er også tanken om at bidrage til en samtale, som mange finder meget vigtig, der har fået gæsterne til at takke ja.

- I udgangspunktet ville det ikke være det letteste at lokke store kulturpersonligheder til Skive en fredag, men fælles for dem er blandt andet, at de finder debatten vigtig. Og så siger de »fedt, at Skive-egnen har taget det initiativ«. Men det er også værdibårne folk, der er meget engagerede, og på hver deres felt er de det ypperligste, forklarer Christian Have.

Ved folk det?

Når samtalerne, som også inkluderer mediernes rolle i et Danmark i balance, er slut, bliver det også Christian Haves opgave at opsummere dem - og sammen med arrangørerne vurdere, hvilke ideer, der er værd at arbejde videre med.

- Noget af det, vi også bør se nærmere på er det faktum, at Skive-egnen er præget af en helt fantastisk natur og en meget spændende kulturhistorie. Ved folk i de øvrige dele af landet det? Vi må spørge os selv, om folk udenfor Skive-egnen kender egnen, og måske kan andre kommuner lære af Skive?, vurderer Christian Have.

Han var i sin tid også med til at løbe Kulturmødet på Mors i gang, men i Christian Haves branche kan man ikke udstede garantier for, hvordan det går.

- Noget af det vigtigste er, at vi må operere med, er uforudsigelighed. Vi aner ikke, hvordan det kommer til at gå, og vi kaster os alle ud i det. Uforudsigeligheden er vigtig. Når du rejser til folkemøde på Bornholm er indholdet efterhånden til at forudsige, men det skal samtalerne på Jenle ikke være. Og det har de faktisk aldrig været. Tidligere kunne der også blive sat dagsordener og sagt mærkelige ting på Jenle. Og folk må gerne sige, at det lyder mærkeligt. Bare de giver det en chance og kommer, fastslår Christian Have.

For ham personligt er der også lidt af en udfordring i vente på Jenle. Christian Have har aldrig tidligere modereret så mange samtaler på én dag. Mange har allerede sat dagen af, og det betyder, at arrangørerne opfordrer til, at man gør som til Jenle-festerne - og selv medbringer en stol eller et tæppe.

Oprindeligt bragt i Skive Folkeblad, 8. maj 2018.