Velkommen i kulturklubben, Ikast-Brande

Ikast-Brande Kommune kunne i maj løfte sløret for en lokalpolitisk nyskabelse: Kommunen fik sin første kulturpolitik nogensinde.

Offentliggørelsen var resultatet af en proces, der startede i juni 2016. Processen involverede borgerne i kommunen, der ifølge formand for kultur- og fritidsudvalget, Helle Mathiasen (FL), boblede over af gode idéer og entreprenørskab.

Samtidig var det en proces, som engagerede byrådsmedlemmerne på tværs af partiskel, hvilket muliggjorde, at både Venstre-folk og socialdemokrater har udtrykt begejstring over resultatet og i dag tager ejerskab af politikken.

Kigger man nærmere på den officielle tekst i Ikast-Brandes kulturpolitik, kan man se, hvilken gavn kulturen skal gøre i kommunen. Den skal sikre den lokale sammenhængskraft. Den skal sætte borgernes drivkræfter og engagement fri. Derudover skal den gøre Ikast-Brande mere attraktiv for tilflyttere. Den skal få kulturinstitutionerne og erhvervslivet til at spille langt mere sammen. Endelig skal kulturen bidrage til at udtrykke kommunens særlige DNA - det, der adskiller Ikast-Brande fra Danmarks 97 andre kommuner.

Med sin proaktive kulturpolitik er Ikast-Brande officielt blevet en del af en støt voksende klub: Den klub af kommuner, der forstår potentialet i kulturen og vigtigheden af at satse på den. Men selv om klubbens størrelse vokser, har den langt fra 98 medlemmer endnu.

Forhåbentlig vil det kommunalvalg, der venter lige om hjørnet, bidrage til, at medlemskabet vil stige kraftigt i den nære fremtid. For hvordan man end vender og drejer det, står det klart, at de kommuner, der forstår at prioritere kulturen, står stærkere end dem, der ikke gør. Foruden alle de gode parametre, som man i Ikast-Brande fokuserer på, spiller kulturen i øvrigt en væsentlig rolle i forhold til at tiltrække to andre kategorier end blot tilflyttere: Virksomheder og turister.

Blandt klubbens mest prominente medlemmer finder man Fredericia, som er blevet intet mindre end Danmarks musicalhovedstad. Odense, som næsten har taget patent på nationaldigteren. Lejre, der er blevet synonym med formidling af vikingetiden. Faaborg-Midtfyn, der med Heartland Festival tiltrækker masser af mennesker - ikke mindst fra hovedstaden - som vil udforske landets bedste bud på en tidssvarende festival. Morsø, der er hjemsted for Kulturmødet. Viborg, der både udvikler og tiltrækker alverdens talenter inden for animation.

Der er et stykke vej endnu, men måske Ikast-Brande snart vil have samme skarpe kulturelle profil, som disse kommuner har?

Den 28. november, præcis en uge efter kommunalvalget, er der en helt unik chance for at møde en vifte af de aktører, der er med til at sætte standarden for, hvordan kulturen kan udfolde sig i kommunale rammer. Det sker ved konferencen Vækst Med Kultur, som finder sted på Børsen i København. Her kan man desuden møde de to politikere, der på landsplan har de bedste forudsætninger for at indfri kulturens samfundsmæssige potentiale: Kulturminister Mette Bock og erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Oprindeligt bragt i Avisen Danmark den 19. november 2017.