Hellebro: Unge hjemløse er vores alles ansvar

I går besøgte jeg værestedet Hellebro. Det er et værested for unge mellem 18-29 år, der har brug for et sted, hvor de kan vaske tøj, få et måltid mad, spille et spil UNO eller bare snakke med en af de frivillige på stedet. Det er stedet, hvor de unge kan få omsorg, tryghed og et helle fra livet på gaden. Der er ikke plads til stoffer og ballade, men plads til at være sig selv.

Sådan beskrev stifteren af Hellebro, Eva Riedel, værestedet for mig. Hellebro er et privatdrevet værested, som drives af ildsjæle som Eva Riedel og 30 andre frivillige. Siden det åbnede i maj 2015, har det haft åbent hver dag mellem 15-22 med i alt 100-120 brugere.

Stigende hjemløshed er alles problem

Eva Riedel og jeg snakkede om, hvordan dette fremragende initiativ kan sikre sin fremtidige overlevelse. Som det ser ud nu, står Hellebro til at skulle lukke til marts, hvis ikke de får hjælp fra kommunen eller private investorer.

Hellebro er en nødvendighed – og dets mange brugere bekræfter dette. Der findes ikke et lignende sted, hvor unge hjemløse,  der ikke kan klare det hårde misbrugsmiljø blandt ældre hjemløse, kan få et frirum til at slappe af, være sig selv og ikke mindst få den nødvendige omsorg og opbakning til at komme ud af hjemløsheden og blive en aktiv del af samfundet.

Som det ser ud i dag er der en årlig fordobling i antallet af hjemløse unge i Danmark. I 2015 var der ca. 1.500 unge hjemløse bare i Københavnsområdet. Der er flere årsager til, at der ses en stigning i antallet af hjemløse, og Eva Riedel påpegede tre ting, der især er afgørende for den stigende hjemløshed:

  • Boliger i Storkøbenhavn er historisk dyre
  • Kontanthjælpsreformen slår igennem nu
  • 8% af unge mellem 18-25 år er hverken i skole, job eller på offentlig forsørgelse

Disse tre ting udgør tilsammen et markant problem, for det er de unge, arbejdsdygtige mennesker, der skal sikre fremtidens velfærdssamfund.

Hvis vi som samfund blot lader så mange unge gå til spilde i en situation, hvor de hverken har en uddannelse eller en arbejdsmarkedstilknytning, vil det koste mellem 12 og 15 mia. kroner om året, viser en undersøgelse fra Rockwool Fonden fra 2016.

Mennesket skal i fokus

Problemet med unge hjemløse handler naturligvis ikke kun om, at de er en økonomisk byrde for samfundet. Det handler lige så meget om, hvorvidt vi som samfund kan acceptere, at mellem 5.000-6.000 af fremtidens borgere hvert år ryger gennem sikkerhedsnettet.

Et velfærdssamfund som det danske er kendetegnet ved, at det ikke er stærkere end det svageste led. Derfor er det vores alles ansvar at hjælpe de usynlige unge, som Eva Riedel kalder dem.

Vi skal vende blikket væk fra kassetænkningen og i stedet fokusere på menneskerne. Det handler i bund og grund om at skabe en meningsfuld og værdig tilværelse for de unge hjemløse, både fordi det er den moralsk eneste rigtige ting at gøre, og fordi det også vil gavne samfundet som helhed.

Jeg kan ikke blive andet end begejstret for Eva Riedels projekt, og jeg håber, at flere vil gøre ligesom Eva og de frivillige på Hellebro – og betragte ethvert ungt menneskeliv som en stor værdi i sig selv.   

Besøg Hellebros website.